Het nieuwe herdenkingsplein, waar het oorlogsmonument in februari 2024 zijn definitieve plek heeft gekregen, is een van acht nieuwe verblijfplaatsen op het sluizencomplex. Het ligt wat hoger, tussen de Oostsluis en de Nieuwe Sluis, waardoor er een mooi uitzicht is over de Noordzeesluizen. Rond het herdenkingsplein is een taxushaag geplant. De bestrating van het plein bestaat uit granieten keien, afkomstig van het afgegraven deel van het Kopje van Kanada. Her en der op het plein zijn deksloven geplaatst met ingelegde cijfers, afkomstig van de Middensluis.
Oorlogsmonument
Het oorlogsmonument in Terneuzen is opgericht op uitdrukkelijke wens van koningin Wilhelmina na een bezoek op 14 maart 1945 aan de plaats waar vijf medewerkers van Rijkswaterstaat in de oorlog werden gefusilleerd. Zij hadden op Dolle Dinsdag (5 september 1944) getracht om de explosieven die de bezetter op de Middensluis had geplaatst, te verwijderen. De vijf iepen rond het monument staan symbool voor de gesneuvelde Rijkswaterstaters. De namen van de vijf medewerkers zijn gegraveerd in de betonnen rand rond het oorlogsmonument, op volgorde van leeftijd, in bronzen letters van 15 cm hoog.
Graniet
Het oorlogsmonument is een uit brokken graniet opgetrokken zuil met daarop een bronzen beeld van een vuist met een zwaard. Daaromheen gebroken ketenen. In het voetstuk is een gedenksteen gemetseld met de tekst HEN DIE VIELEN VOOR DE VRIJHEID. Het monument is drie meter hoog. De brokken graniet zijn afkomstig van de Middensluis, die in de oorlog vernield is.
Dodenherdenking
Het oorlogsmonument stond voorheen bij de Middensluis en moest wijken voor de bouw van de Nieuwe Sluis. Begin dit jaar kreeg het oorlogsmonument zijn definitieve nieuwe plek bij de Oostsluis, vlakbij de oorspronkelijke locatie. Op 4 mei vindt hier de dodenherdenking plaats. De dodenherdenking start in het Scheldetheater om 19.00 uur. Om 19.30 vertrekt hiervandaan de Stille Tocht naar het herdenkingsplein. Meer informatie over de dodenherdenking vindt u op de website van de gemeente Terneuzen: https://www.terneuzen.nl/dodenherdenking.