Herinneringspenning

Op 11 oktober 2024 openen Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Zijne Majesteit Koning Filip de Nieuwe Sluis. Met de komst van de Nieuwe Sluis in Terneuzen kunnen straks grotere zeeschepen door het Kanaal van Gent naar Terneuzen varen tot aan de haven van Gent. Ook neemt de capaciteit van de Noordzeesluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt.  

 

Speciale penningen zijn verbonden met de geschiedenis van het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Daarom is ook voor deze gelegenheid een herinneringspenning ontworpen. Bij de officiële opening van de Nieuwe Sluis krijgen de Nederlandse en Belgische koning een exemplaar in gouden uitvoering overhandigd.  

Penning 2024

 

 

 

 

 

Op de voorzijde is de aanleiding zichtbaar: de opening van de Nieuwe Sluis in Terneuzen in het jaar 2024. De twee kroontjes geven weer dat de Nieuwe Sluis wordt geopend door twee koningen: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Zijne Majesteit Koning Filip.   

 

Op de achterzijde staat een gestileerde afbeelding van het sluizencomplex. De vaarroute door de Nieuwe Sluis is aangegeven met schematisch weergegeven schepen. Rechts van het midden is het centrum van Terneuzen ingetekend. Deze afbeelding is ook terug te vinden op enkele verblijfplaatsen op het complex van de Noordzeesluizen. Daar zijn ronde betonnen platen te vinden met deze plattegrond erop ter oriëntatie voor de bezoekers.  

 

1827: De eerste penning 

Ter gelegenheid van de opening van het ‘Kanaal van Neuzen naar Gent’ werden in 1827 speciale penningen geslagen. Slechts zeven hiervan werden in goud uitgevoerd. Zilveren en bronzen penningen werden in grotere aantallen gemaakt.    

 

Het initiatief voor het graven van het kanaal kwam van koning Willem I, alias ‘de kanalenkoning’. Het Kanaal van Gent naar Terneuzen moest niet alleen de toegang voor zeeschepen naar de Gentse haven mogelijk maken, maar ook het draineren van de vaak ondergelopen akkers langs het kanaal. Die functies zijn terug te vinden op de penningen.   

 

Penning 1827

Op de keerzijde staan de zeegod Neptunus met de godin van de akkerbouw Ceres. Links is een sluis te zien waardoor het water het kanaal op stroomt. In het Latijn is de tekst te lezen: de nieuwe weg voor de overstromende vloeden en voor de schepen naar de oceaan in 1827 geopend. 

 

1927: de tweede penning  

Voor de honderdste verjaardag van de opening van het kanaal in 1927 ontwierp de kunstenares Roline Wichers Wierdsma uit Aagtekerke een penning. Ze goot er twee exemplaren van: een voor het museum in Gent en een voor het Zeeuws Genootschap.  

 

Penning 1927

De verhoudingen tussen België en Nederland waren destijds niet zo goed als nu. Reden voor het museum in Gent om de penning destijds te weigeren. Op 4 september van dit jaar vond deze penning alsnog zijn weg naar Vlaanderen.  Gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina De Cauter nam de penning uit handen van commissaris van de koning Han Polman in ontvangst. 

 

1977: de derde penning  

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van het Kanaal van Gent naar Terneuzen liet het stadsbestuur van Gent niemand minder dan de Parijse medailleur Pierre Rodier een munt ontwerpen. Deze was op voorintekening te bestellen in goud, zilver en brons.  

Penning 1977

De voorzijde toont de Maagd van Gent in een Hollandse tuin. In haar rechterhand heeft ze een vaandel met daarop SPQG (Senaat en Volk van Gent). Het schild bij haar linkerarm toont het wapen van Gent. Links van haar is een leeuw te zien, een zeeschip op het kanaal en de jaartallen 1827 en 1977. De keerzijde is gelijk aan de strooipenning uitgegeven tijdens de opening van het kanaal in 1827